13.2.2014

Rauhanturvaajan palkka ja muut edut

Rauhanturvaajat ovat aina olleet palkkansa suhteen hyvätuloisessa maineessa. Eikä suotta. Kokonaisansio on hyvä, vaikka paikan päällä kuuleekin välillä aina kommentteja ei niin hyvästä palkasta.

Palkka muodostuu tehtäväkohtaisesta palkasta, jonka haitari on reilusta kahdesta tonnista aina yli kymmeneen tuhanteen. Suurin osa kuuluu kuitenkin palkkaluokkaan 2 200 - 2 300 euroa. Moni ehkä kokeekin, että reilun parin tonni kk-palkka ole kauhean suuri korvaus, kun töissä pitää olla joka päivä ja viikkotuntimäärät nousevat reilusti yli 50 tai jopa 60 tunnin. Eihän se olekaan.

Tämän lisäksi maksetaan operaatiokohtaista verotonta päivärahaa. Libanonissa se on 50 euroa. Tästä muodostuu huomattava osa kokonaisansioita, koska 1 500 euron nettomäärä nostaa palkkaa huomattavasti. Summa on sama Jakke-jääkärille ja komentajalle.

Normaalin lakisääteisen vuosiloman lisäksi, joka on kyllä pakko ottaa rahana, vuodessa saa viettää kuusi viikkoa Suomessa tai missä ikinä haluaakaan ottaa ne pienet tumut ja kivittää (lue myös: iskeä) naisia. Vuoden palvelleilla on työsuhteen jälkeen vielä 20 päivää purku- ja palautusaikaa täydellä palkalla. Se taitaa olla ihan kohdillaan, jotta saa siviilielämästä taas otteen. Tai kuka saa ja kuka ei saa.

Tämän lisäksi kokonaisansioon voidaan lukea myös pienempiä etuja. On ilmainen ruokailu kolme kertaa päivässä noutopöydästä. Majoitus ja kalusteet kuuluvat pakettiin. Terveydenhoito, internet, parturi, kypärä, pyssy, pesula, lomalennot Suomeen ja vaikkapa halpa baari ovat eduiksi laskettaviksi. Ehkä kuitenkin yksi tärkeimmistä on lähes mahdottomuus tuhlata rahojaan täällä lähi-idässä. Kaljoja saa juoda kaksi hintaan 1,5 euroa kappale eikä 0,4 euron kolia jaksa kovinkaan montaa vedellä. Täällä ei todellakaan ole vaihtoehtona mennä kylille rilluttelemaan ja juopottelemaan. Eikä mene myöskään kuutta euroa Starbucksin mustikkapiirakkalatteen. Windows kasin ostin lähikaupasta. Kolme euroa. Kiitos.

Laskemalla etuja jopa hiukan alakanttiin lomarahalla (11,5 %), pienimmilläkin palkoilla nettopalkka nousee yli neljään touhutonniin. Ja tämä tarkoittaa 7 tuhannen bruttopalkkaa! Ei kyllä ole huono se, vaikka miten kääntelee. Mutta kyllä perisuomalainen kateus ja ihmisen yleinen tottuminen nykyiseen palkkatasoon antaa aihetta valitella ansiotaan.

Kaiken tämän lisäksi, vuoden palvelleilla on mahdollisuus hankkia auto verovapaasti. Tai oikeammin sanottuna, etu saada autoverosta maksimissaan 13 500 euroa pois. Sen takia pojat niitä juuri sopivan hintaisia Porsche Caymaneita hakeekin Saksasta reiluun 20 tuhanteen. Suomessa joutuu pulittamaan helposti 40 tuhatta. Jos ostaa esimerkiksi kameran tai tietokoneen Suomesta, viemällä sen EU:n ulkopuolelle, saa tuotteesta noin 20 % pois eli alvin. Ja vaikka Björn Wahlroos heittikin kuuluisan lausahduksen “pitää ihmisen jossain asua”, niin monella rauhanturvaajalla ei ole mitään asuntoa Suomessa. Hyvät säästöt siinäkin.


Ok, on täällä sentään jotain kallista.

Ei kommentteja: